PREDSTAVLJANJE KNJIGE TRAGEDIJA JEDNOG NARODA

U Klubu – knjižari – galeriji Glasnik, u utorak 11. oktobra 2016., predstavljena je knjiga Tragedija jednog naroda Momčila Đorgovića

Momčilo Đorgović: „Ovo je priča bez kraja. U modernoj istoriji sve političke i društvene revolucije nazivane su lokomotivom istorije, koja je označavala brz i snažan, nezaustavljiv progres. I mi smo nekoliko puta bili ukrcani u tu lokomotivu istorije, ali smo umesto u napredak, završavali u tunelu“.

Latinka Perović ocenila je da Đorgović srpsko društvo posmatra u kontekstu sve složenijeg sveta. „U knjizi se oseća autorova gorčina i ljutnja što istorijska istina sporo sazreva, što još uvek postoje dve istine, neoromantičarska i ona koja je zasnovana na kritičkom mišljenju“.

 

Đuro Šušnjić: „Zvanično pamćenje je stvar državnih institucija, a vladajućoj eliti je uvek važno uprošćavanje pamćenja jer ga lakše koristi za svoje interese i ciljeve - ovde je pak reč o živoj istoriji, a ne mrtvim papirima, a ono što je napisano u knjizi jeste odmor od zvanične istorije“.

Klub – knjižara – galerija Glasnik, 11.10. 2016. - predstavljanje knjige Tragedija jednog naroda Momčila Đorgovića, čije prvo izdanje je rasprodato za kratko vreme.

Gojko Tešić je napomenuo da je ova knjiga lični izbor njega kao urednika i da ju je čitao kao svojevrsni intelektualni roman, ali da je zapravo i vrsta polemičkog dijaloga.